
Sos cu branza
- Sos cu branza pentru broccoli
- Sos Alfredo
- Sos cu spanac pentru legume
- Dressing pentru legume
- Sos Tzatziki
- Sos ranch
Sos cu branza pentru broccoli
Ingrediente: 3 lingurite unt, 3 lingurite faina, 450 ml lapte, 220 g branza Cheddar sau orice alt tip de branza, 50 g parmezan
Se topeste untul la foc mediu intr-o tigaie antiaderenta, se adauga faina si se amesteca continuu (tot pe foc) pentru 5 minute. Folosind un tel, se incorporeaza laptele, amestecand in continuu. Se da focul mare si se amesteca cu telul pana se ingroasa compozitia. Se adauga branzeturile si se amesteca pana se topesc.
Se serveste alaturi de broccoli sau orice alt fel de leguma. Poate fi folosit si pentru paste.
Sos Alfredo
Nemaipomenit de bun pentru paste, legume sau pui. Copiii vor devora legumele trecute prin acest sos simplu, cu ingrediente putine si usor de facut!
Ingrediente: 3 lingurite unt, 125 ml lapte, 50g parmezan, piper (de preferat alb)
Untul se topeste intr-o tigaie la foc mic. Se adauga piperul si laptele si se lasa sa fiarba. Se amesteca des, iar cand clocoteste se adauga parmezanul. Se amesteca bine pana se ingroasa sosul (cam 8 minute).
Sos cu spanac pentru legume
Ingrediente: 30 grame frunze de spanac, 1 lingurita patrunjel proaspat tocat, 1 lingurita de usturoi tocat fin, 1/2 lingurita sare, 1 1/2 lingurita suc de lamaie, 180 ml iaurt natural, 2 lingurite ulei de masline extravirgin
Toate ingredientele se pun in blender si se paseaza fin. Se serveste ca sos pentru legume: bete de castravete, morcov, ardei si rosii cherry.

Dressing pentru legume
Dressing pentru legume
Ingrediente: 1 catel de usturoi, zdrobit si frecat pasta cu putina sare, 60 ml iaurt simplu slab, 50 ml maioneza slaba, 60 ml lapte batut, 1 lingurita otet alb, piper proaspat rasnit (optional: 1 lingurita de ierburi proaspete – marar, patrunjel-)
Toate ingredientele se amesteca cu telul intr-un bol mic si se da la frigider chiar si 1 zi. In functie de ce aveti in casa, puteti pune mai mult iaurt sau mai mult lapte batut. Otetul se poate inlocui cu suc de lamaie.

Sos Tzatziki
Sos Tzatziki
Ingrediente: 470ml iaurt grecesc, 2 catei de usturoi (sau mai mult, dupa gustul fiecaruia), 1 castravete mediu (se va folosi doar jumatate), 1 lingura otet de vin rosu, 1 lingura ulei de masline extravirgin, 1/4 lingurita de sare
Usturoiul se toaca foarte fin sau se preseaza. Castravetele se taie in jumatati si se scoate miezul si semintele cu ajutorul unei lingurite. Jumatate de castravete se taie foarte fin sau se da pe razatoare, apoi se stoarce bine de tot in maini. Castravetele stors se pune peste usturoiul presat si se amesteca bine, adaugandu-se uleiul de masline si otetul. Odata ce castravetele si usturoiul se separa, se poate adauga iaurtul si sarea. Se amesteca bine de tot si se da la frigider pentru cel putin 1 zi.

Sos ranch
Sos ranch
Ingrediente: 120 ml iaurt grecesc, 1 lingura maioneza slaba, 1/2 lingurita mustar de Dijon, 1/2 lingurita praf de usturoi, 1 lingurita praf de ceapa, 1/2 lingura otet alb, 1/2 lingura verdeturi italienesti (busuioc, menta, rozmarin, oregano), sare si piper alb dupa gust
Toate ingredientele se amesteca intr-un bol si se serveste rece alaturi de morcovi, tije de telina, ardei sau broccoli.
Exemple de legume care pot acompania sosurile de mai sus:
- morcovi, ardei rosii si galbeni, castraveti feliati, tulpina de telina felicata
- sfecla rosie coapta, dovleac copt, fasole verde sau galbena fiarta (la abur)
- rosii cherry
- felii de avocado
- masline
Asezonati un platou sau o farfurie cu legume cat mai variate si insotiti-le cu sosurile prezentate! Copiii vor fi mult mai tentati sa incerce sa manance legumele astfel servite decat in varianta simpla!
Comentarii