
Idei de pranz sanatos pentru copilul de 1-3 ani
Pranzul este cea mai importanta masa a copilului! Vine dupa joaca de dimineata si inainte de somnul de dupa-amiaza, iar burtica satula (si nu plina pana la refuz) asigura o siesta linistita, numai buna pentru sesiunea de zbenguiala programata penru restul zilei.
Multi parinti se intreaba daca este nevoie sa oferim 2 feluri de mancare la masa de pranz. Adevarul este ca aceasta gaselnita a adultilor nu prea isi are ecou in randul copiilor, pentru multi dintre pitici masa nefiind asa o mare placere ca pentru noi. Stomacul inca mic al copilului de 1-3 ani nu are destul loc pentru o supa/ ciorba consistenta si un alt fel de mancare, de cele mai multe ori cu carne. Si este bine sa fie asa! Nu uitati ca bazele obezitatii se instaleaza inca din copilarie, cand, in disperarea de a avea un copil sanatos (a se citi puternic, voinic, pe care vantul nu-l doboara), insistam cu mancarea pana la ultima lingurita. Trebuie sa intelegem ca piticul nostru nu mai creste la fel ca in primul an de viata, de aici si lipsa apetentei. Citeste mai multe despre lipsa poftei de mancare.
Pranzul trebuie sa fie consistent, cu aport nutritional corect, insa nu abundent. Se va servi in jurul orei 13.00, inainte de somnul de dupa-amiaza al copilului. Se va incerca, pe cat posibil, sa se gateasca cat mai “proaspat” (adica in fiecare zi), pentru a oferi copilului hrana calitativa si intregul spectru de vitamine si minerale de-a lungul unei saptamani. Se vor evita prajelile de orice fel, iar prepararea carnii la gratar se va face doar ocazional.
Iata cateva sugestii de pranz sanatos pentru copilul de 1-3 ani:
-
Pofta buna!
supa de galusti cu carne de pui/ curcan
- chiftelute de pui la cuptor cu piure de cartof/ pilaf de orez/ paste cu sos de rosii
- peste la cuptor (pastrav, dorada, macrou, somon) cu orez si legume: broccoli la abur sau spanac, cartofi natur, morcovi baby la abur sau amestec de legume (porumb, morcovi baby, buchetele de conopida sau broccoli, ardei)
- mancare de spanac cu ou prajit fara ulei
- rattatouille cu piept de pui/ curcan la cuptor
- musaca de cartofi cu carne de pui sau de vita
- ravioli cu spanac si ricotta/ urda si sos de salvie
- dovlecei umpluti tip barcuta, / vinete/ ardei umpluti
- ciorba de legume sau verdeturi (loboda, urzici)/ pui/ vacuta cu 1 felie de paine
- ciorba de perisoare cu 1 felie de paine
- supa crema de legume cu zambet din 1 varf de lingurita de smantana si crutoane (paine prajita) pe post de nas si ochi
- cartof copt cu branzica, masline, ardei, ceapa verde, putin piept de pui, ou fiert, porumb
- piept de pui la gratar cu piure de mazare/ cartofi
- mancare de mazare cu piept de pui
- pui/ curcan la cuptor cu mancare de urzici
- fasole verde cu piept de pui
- sarmalute din piept de curcan invelite in foi de vita cu mamaliguta, fara ulei, costita si ceapa calita
- rulada de pui cu legume si piure de cartof sau cartofi dulci
- lasagna cu spanac si urda/ ricotta
- friptura de vita la tava cu legume si sos de rosii si cous-cous
- supa crema de rosii
- supa crema de linte
- tocanita de pui
- praz cu masline
Comentarii